Böğrüdelik Köyü, Konya ili sınırları içerisinde, Cihanbeyli ilçesine bağlı bulunan ve halkının %90’ının Orta Asya göçmeni olan (Özbek ve Kazan Tatarlarının oluşturduğu) bir Orta Anadolu Köyüdür.

Köyümüz 1900 yılları başlarında Türkiye’ye göç eden dedelerimizin uzun çabaları sonucunda 1910 yıllarında iskan edilmiştir. İlk yerleşimden sonra Osmanlı Devleti zamanında REŞADİYE ismi ile kurulan köyümüz, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile BÖĞRÜDELİK adını almıştır... Cihanbeyli ilçesinin 35km. batısında bulunan köyün doğusundaki komşu köy Pınarbaşı, batısındaki komşu köy Beyliova, güney komşusu ise Kadıoğlu kasabasıdır. Köyün komşu köylere ortalama uzaklıkları 8-10km. arasındadır.

35000 dekarlık arazi köylü halkı tarafından Buğday, Arpa, Ayçiçeği, Pancar vb.. tahıllar yetiştirilerek değerlendirilmektedir. Köylü halkının geçim kaynağı genelde tarım üzerinedir. Geçim kaynaklarının bir bölümünü de hayvancılık oluşturmaktadır. Köydeki okuma yazma oranı %99’dur. Köyde hali hazırda bir tane ilkokul, bir adet Tarım Kredi Kooperatifi ve yapımı tamamlanmış fakat kullanıma geçmemiş olan bir tane sağlık ocağı bulunmaktadır. Köyde şu anda iki adet bakkaliye köylü ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Köydeki okuma yazma oranının yüksek olmasının sonucu olarak okul dönemlerinde, köydeki nüfus en az düzeylere inmektedir.

Köy halkı, Türkiye’nin çeşitli illerinde geçimlerini devam ettirmektedir. köy halkının nüfusunun büyük çoğunluğu bağlı bulunduğu Konya ilindedir. Ayrıca Ankara, Antalya, İzmir, İstanbul gibi şehirlerde de çeşitli meslekler üzerine çalışan hemşehrilerimiz de vardır. Bunun yanında 1970’li yıllarda Avrupa’ya yapılan işçi transferlerinde köyümüzden de Avrupa’nın çeşitli ülkelerine gidenler olmuştur. Avrupa’daki nüfusun yoğun olduğu ülkelerin başında Danimarka gelmektedir. Bunun yanı sıra Almanya, Norveç, İsveç’te de hemşehrilerimiz geçimlerini devam ettirmektedirler...







Gönderen tatar on 2 Ağustos 2009 Pazar
categories: edit post

0 yorum

Yorum Gönder