Böğrüdelik, Konya ilinin Cihanbeyli ilçesine bağlı bir köydür. İlçe merkezine 40 km uzaklıktadır.

Tarihçe

Köy halkı aslen Buhara Tatarı olup, Rusya’nın Sibirya bölgesinde İrtiş ırmağının içinden geçtiği Omsk şehrinin
Ülenkül,
Carnak,
Karagöl,
Yalangöl,
Kuygalı
köylerinde 1590-1908 yılları arasında 400 yıldan fazla yaşadıktan sonra, yeni vatanları olan Osmanlı Devleti ile Rusya Çarlık dönemi hükümetinin yaptıkları anlaşma ile büyük seyyah ve alim Abdurreşid İbrahim (Babay) ve Yuvanbaş (Büyükbaşlı) Muhammedi (Mehmet) önderliğinde ilk kafilede 386 kadın ve 385 erkek toplam 771 nüfus olarak bu köylerden gelen insanların oluşturduğu topluluk 1908 yılı kış aylarında göçe başlamış.

Tren yolculuğu ve akabinde gemi ile 1 Ocak 1909’da İstanbul’a ulaştıklarında dönemin padişahı II.Abdülhamit onları bizzat karşılamış. Bir süre İstanbul’da misafir edilen bu insanlara iskan edilmek üzere yer seçmeleri için İstanbul, Bursa, Akşehir ve Konya bölgelerinden yer gösterilmiştir. Şu anda köyün iskan edildiği ve o zaman Reşadiye adıyla kaza olan Cihanbeyli’ye bağlı olan bu toprakları hayvancılık ve çiftçiliğe elverişli ve suyu bol olduğu için tercih etmişler. Köyün iskanı 1910 yılında Sultan Reşat zamanında tamamlanmış ve adı Reşadiye olarak tescil edilmiştir. Köyün ismi daha sonra böğründen çıkan su kaynağından dolayı BÖĞRÜDELİK olarak değiştirilmiştir. Muhtarlık görevi Çetin Ünal tarafından yürütülmektedir.

Köyün iskanından 5 yıl sonra başlayan Çanakkale savaşında yeni göçmen olmaları dolayısıyla çağrılmadıkları halde yeni vatanları için savaşa gitmişler ve 32 şehit vermişlerdir. İlk geldikleri yıllarda gerek dil gerekse kültür bakımından bir çok zorlukla karşılaşılmıştır, ama zamanla Tatarca adlı Sibir Türkçesi Türkiye Türkçesine yakın olduğu için kaynaşma sağlanmıştır.

Gönderen tatar on 2 Ağustos 2009 Pazar
categories: edit post

0 yorum

Yorum Gönder